dimecres, 6 de març del 2019

Marta Pérez i Sierra guanya el 36è Premi de Poesia Manuel Rodríguez Martínez - Ciutat d'Alcoi


El poemari Escorcoll de Marta Pérez Sierra (Barcelona, 1957) ha estat guardonat amb el Premi de Poesia Manuel Rodríguez Martínez – Ciutat d'Alcoi que l'Associació Cultural Amics de Joan Valls instituí en memòria del neuropsiquiatre madrileny que exercí en aquest ciutat des de 1951 fins al seu traspàs l'any 1983. Cofundador i primer president del Club d'Amics de la UNESCO d'Alcoi, president del grup de teatre de càmera La Cazuela i del Grup d'Alcohòlics Rehabilitats d'Alcoi, entre d'altres iniciatives, fou militant comunista des dels anys 60s i tingué també una intensa vida literària com a lector i com a autor de poemes, contes i novel·la curta (Jaque al amo, El alijo…) i teatre (Legado de rosas para el futuro, El expreso de las 24…), obres per algunes de les quals rebé el premi de novel·la Hora XXV per a metges escriptors o el Sant Jordi de Teatre d'Alcoi.
El jurat d'aquesta trentasisena convocatòria fou integrat per Jordi Botella, Rosa Escrivà, Begonya Mezquita, Manel Rodríguez-Castelló i Pau Sif i hagué de triar l'obra guanyadora d'un total de 73 originals presentats, 45 dels quals procedien de Catalunya, 19 del País Valencià, 6 de les Illes Balears, 2 d'Andalusia i 1 d'Itàlia, mentre que 46 eren signats per homes i 27 per dones. El premi està dotat amb 1.500 euros i el publica enguany per primera vegada la prestigiosa Edicions del Buc amb un ajut de l'Ajuntament d'Alcoi. El guardó, amb la presència de l'autora, serà fet públic el dissabte 9 de març al Centre Cultural Ovidi Montllor en un acte en què es presentarà el llibre guanyador i s'atorgaran també els 25 Premis Joan Valls i Jordà per l'Ús i Promoció del Català que reconeixen la tasca de persones i entitats de les comarques de l'Alcoià i el Comtat i que enguany han recaigut en l'alcoiana Assun Navarro, del Col·lectiu 8 de Març, i el Grup de Danses Baladre de Muro. A l'acte hi haurà també l'actuació musical de Fan Swing, amb Sofia Moltó, Juan Mateo i Toni Cruz.
Pel que fa a la guanyadora del premi de poesia, la barcelonina Marta Pérez i Sierra, es tracta d'una escriptora d'una extensa obra poètica que s'inicià en 2002 amb Sexe Mòbil Singular (SMS) i que ha continuat amb Dones d'heura (2011), boCins (2011), Si goso dir-li un mot d'amant (2013), M'he empescat la lluna (2015), Un segon fora del dubte (2016), Ostatge (2016), Llavors, els peixos (2017), Gàngster, ploma i Vaudeville (2018) i Compte amb el buit (2018). Ha conreat també la narrativa curta amb els volums de contes I demà, l'atzar (2008), Bavastells (2014) i ¿Dónde estás?, ha tingut cura del llibre col·lectiu solidari Autisme. Trenquem el silenci amb la poesia (2016) i ha participat en Ponts d'aigua (2018), antologia poètica col·lectiva en favor de Pro Activa Open Arms.
Escorcoll, el poemari que ara edita Edicions del Buc, és un viatge límpid a les tenebres de la presó ple de ressonàncies del passat i la sensualitat d'un món compartit amb la germana empresonada. A propòsit del llibre, que combina amb autèntic mestratge la duresa de l'experiència evocada amb l'ús d'un llenguatge poètic translúcid que funciona amb ritmes i sentits perfectament pautats, l'escriptor alcoià Jordi Botella ha dit: «Aquest viatge al final de la nit té una heroïna: “Abigail!”. Potser la tria d’aquest nom haja estat fruit de l’atzar, però m’agrada més concedir-li un valor simbòlic. Abigail, una de les esposes del rei David, és considerada una dona valenta i profeta. Estava casada amb Nabal, home imprudent, que es va negar a abonar el tribut a David. Aquest, encoleritzat quan es disposava a castigar la insubmisssió rebé la visita d’Abigail, la qual li vaticinà que seria un gran dirigent i guanyaria guerres per a Iaveh. David desestimà la venjança i quan poc temps després Nabal morí, es casà amb Abigail».

[La poeta Marta Pérez i Sierra.]
 
[El Jurat 2019. D'esquerra a dreta: Rosa Escrivà, Begonya Mezquita, Jordi Botella, 
Manel Rodríguez-Castelló i Pau Sif, a la Plaça de la Mare de Déu de València 
el 22 de gener de 2019.] 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada