dimecres, 25 de gener del 2023

En l'adéu a Vicent Salvador

Ahir, dimarts 24 de gener, a poqueta nit, ens va deixar l'amic Vicent Manuel Salvador i Liern (Paterna, l'Horta Nord, 1951). Vinculat a la nostra associació i al premi de poesia des dels seus inicis (fou membre del jurat en 1986 i 1996), Vicent ha estat un dels lingüistes i estudiosos de la literatura més importants del nostre país, un intel·lectual molt sòlid i un poeta brillant. Després del seu pas per diversos instituts de secundària a Nules, Xàtiva i Massamagrell, prompte es va incorporar a la Universitat de València. Va guanyar la càtedra a la Universitat d'Alacant i, ja amb aquest rang de professor, es va traslladar a la Universitat Jaume I de Castelló, on ha exercit la docència fins a hores d'ara.

La seua obra com a investigador i assagista del llenguatge, els gèneres i la literatura és d'un valor i una extensió excepcionals. Destaquem, entre d'altres, llibres com Una aproximació a la poesia de Vicent Andrés Estellés, escrita amb Jaume Pérez Montaner (1981), Tebeos per a intel·lectuals (1985), El gest poètic (1986), Invitació a la literatura catalana (1986, en col·laboració amb Vicent Escrivà), La frontera literària (1988), Vint anys de novel·la catalana al País Valencià (1992, en col·laboració amb Adolf Piquer), Fuster o l'estratègia del centaure (1994), Elements de lingüística per al discurs literari (1995, en col·laboració amb Dominique Maingueneau), Valoriana (1999, en col·laboració amb Heike van Lawick), Poesia, ciutat oberta (2000), Els arxius del discurs (2001) o Figures i esbossos (2013).

Com a poeta va publicar Argiles (1980), Ritual de cendra (1981), Calabruix (1984) i Mercat de la sal (1994), poemaris que van merèixer premis com el Vicent Andrés Estellés, el Jordi de Sant Jordi o l'Ausiàs March.

Ultra aquestes aptituds culturals i el seu compromís cívic i nacional, l'amic ens deixa lliçons impagables d'humanitat, afabilitat, elegància, sensibilitat i saber fer. Viurà en el nostre record i la importància del seu llegat creixerà més i més amb el temps i la distància. Fins sempre, Vicent, amic.

 

Avui la premsa del país li dedica unes quantes pàgines que us enllacem ací baix


Diari La Veu del País Valencià

Vilaweb

El País

 

 

[Marta Gutiérrez, Mètode 2020.]
 
 
🌾 🌾 🌾



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada