dilluns, 5 de setembre del 2022

In memoriam Sergi Jover i Rejsek

Aquest mes d'agost ens ha deixat a Barcelona el poeta Sergi Jover i Rejsek, que fou guardonat amb el XVIIè premi de poesia Manuel Rodríguez Martínez - Ciutat d'Alcoi amb el llibre Ressenya, que va publicar Amós Belinchón a la seua col·lecció Alfama amb el núm. 23. Sergi Jover va nàixer al barri de Gràcia de la capital catalana en 1950 i va passar la infantesa a Suïssa. Dedicat inicialment al teatre, va integrar la companyia d'Adrià Gual. Com a actor va participar en l'obra Ronda d'amor a Sinera que va dirigir Ricard Salvat i on travaria amistat amb Ovidi Montllor. Amb  Ricard Salvat va fer d'ajudant de direcció a Les Bacants. També fou membre de l'Institut del Cinema Català i col·laborà amb Francesc Betriu, Jaime Camino i Josep Maria Forn. Va ser membre de la junta Directiva de l'Ateneu Barcelonès entre 2003 i 2014. A més de Ressenya, va publicar Vida meva (1999), Neu fosa (Premi Benissa 2000, 2001) i Vestigis (2010). Va participar en la I Trobada de Poetes que va tenir lloc a la nostra ciutat amb motiu del vinticinquè aniversari del nostre premi de poesia. Va traduir Sándor Márai,  Milan Kundera i Milos Hajek entre d'altres.

El recordarem com una persona afable i generosa, compromesa amb la cultura catalana i la poesia, escriptor delicat sempre atent al costat civil i les lluites per l'alliberament nacional, al conreu de la memòria històrica i la defensa dels drets de les persones. 

Transcrivim el poema amb què Sergi Jover va participar en l'antologia Ponts de paraules en la celebració dels 25 anys del premi (2008):  

 

RECORDATORI

        A Isabel Bonet i Espriu

Tot serà meu: els dies ja difunts,

el moll de l'os que ja han xuclat els marbres,

el guix dels murs, els vespres més fecunds,

i al pati, el gest lentíssim dels cinc arbres.


A frec beuré del gel de la rajola

el buit curull de la paraula que era,

l'august ressò primer d'una gramola,

l'accent i el verb de l'home de Sinera.


Això faré si em guies i acompanyes

pel casalot que s'obre a l'estiuada,

quan l'aire ardent de nou gronxa les canyes

i un riu de llum s'endinsa per les sangs.


Per ara, sol, només l'hora esperada

duu vida al qui t'explica el  ball dels crancs.


Sergi Jover i Rejsek

 

Descanse en pau l'amic.


Dues fotografies de Sergi Jover preses per Tomàs Tàpia en l'Homenatge a l'Ovidi que va tenir lloc a la Glorieta d'Alcoi el diumenge 16 de març de 2008.




En el següent enllaç podeu llegir la crítica que Àngel Montesinos va fer del poemari Ressenya per a la revista Caràcters  i altres comentaris de la seua obra.


🌹 🌹 🌹 🌹

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada