dilluns, 5 de març del 2018

Jordi Gil i la Comunitat de Turballos premis Joan Valls 2018


El cantautor alcoià Jordi Gil i la Comunitat de Turballos han resultat guardonats amb els Premis Joan Valls i Jordà per l'Ús i Promoció del Català que atorga anualment l'Associació Cultural Amics de Joan Valls i Jordà a una persona i una entitat de les comarques de l'Alcoià i del Comtat en reconeixement al treball en favor del valencià. La d'enguany és la 24ª edició d'un premi que és el resultat de les votacions dels socis i sòcies de l'entitat. Els guardonats rebran sengles escultures d'Antoni Miró en el transcurs d'una vetlada que tindrà lloc al Casal Ovidi Montllor d'Alcoi el proper dissabte 10 de març a partir de les 20.00 h. La mateixa nit es presentarà el llibre guanyador del XXXVè Premi de Poesia Manuel Rodríguez Martínez – Ciutat d'Alcoi, Registre fòssil, del poeta lleidatà Eduard Batlle, que ha publicat l'Editorial Denes i que és dotat amb 1.500 euros. El jurat de la 35ª edició del premi de poesia ha estat integrat pels escriptors Núria Cadenes, Maria Josep Escrivà, Joan Navarro, Manel Rodríguez-Castelló i Pau Sif. Al premi havien optat 79 treballs procedents d'arreu dels Països Catalans.
Jordi Gil i Beneito va nàixer a Alcoi en 1951 i és un cantautor de llarga trajectòria que va començar a trepitjar els escenaris l'any 1970. Des d'aquella data inicial Jordi Gil sempre ha presentat els seus recitals sota el títol genèric de «La nostra cançó» amb composicions fetes a partir de poemes propis o d'altres autors en català, molts d'ells alcoians, com Joan Valls o Ovidi Montllor, Jordi Botella, Francesc Bernàcer, Josep Sou o Pep Jordà i d'altres llocs de l'àmbit lingüístic com David Mira, Vicent Andrés Estellés, Salvador Espriu o Miquel Martí i Pol. Al llarg de la seua carrera, Jordi Gil ha fet un miler llarg de recitals amunt i avall dels Països Catalans i altres indrets d'Europa. Retirat des de 2017 dels escenaris amb la presentació del seu darrer àlbum Sepharad, la seua extensa obra és enregistrada en vídeos i discos com Veus en solidaritat (1993), Pintem l'esperança (1993), Al meu país (1994), D'Andorra i altres pobles (1994), De cor i canya (1995), Homenatge a l'Ovidi (1995), 9 d'Octubre (1996), La cançó de Mariola (1997), Des d'aquest racó de ciutat (1999), Íntimament (2006), De llangardaixos, gripaus i lladregots (2012) o Sirena de la llibertat (2015). Les seues cançons oscil·len entre el lirisme més delicat i la denúncia més despullada, sempre fidels al compromís del seu autor amb el país i la seua gent i des de la persistència indeleble en la dignificació de la llengua catalana com a vehicle normal d'expressió i creació.
El premi a col·lectius i entitats ha recaigut enguany en la Comunitat de Turballos (el Comtat), a penes un mes i mig de la mort d'un dels seus fundadors, Vicent Micó (l'Olleria, 1928-Turballos, 2018), que fou Premi Joan Valls l'any 2004. La Comunitat de Turballos ha estat des dels seus inicis als anys 80 un espai de silenci, pregària i acollida. La vocació comunitària dels seus components començà a gestar-se a principis dels anys 70 a la Parròquia de Santa Rosa d’Alcoi, i després d’una estança de quatre anys a la veïna Vall de Gallinera, va recalar a Turballos. Amb un esperit cristià i ecumènic, practicant de la no-violència i l’ecologisme en tota l'extensió i profunditat del terme, aquest grup de gent ha estat el principal responsable de la transformació arquitectònica i cultural de la petita pedania de Muro (pràcticament deshabitada i en ruïnes abans de la seua arribada). Arrelada a la terra i a la pròpia cultura, ferma defensora del valencià en totes les seues manifestacions i incòmoda també per a la jerarquia eclesiàstica per la seua militància en favor de l’ús del valencià en les celebracions religioses, el compromís amb el país, la llengua i la gent de la Comunitat de Turballos, tant de manera individual com col·lectiva, s'ha canalitzat de múltiples maneres, per exemple amb l'organització de les Marxes per la Pau i la No-Violència, en el treball al si de la Plataforma 0'7 o en el col·lectiu Alcoi per la Pau. Vicent Micó juntament amb Pilar Matutano han estat les persones que han assegurat la continuïtat que tot projecte comunitari necessita. Per a Alexandre Sanfrancisco «l’harmonia que es desprén dels seus habitatges i llocs comuns, la senzillesa de la seua església, la percepció d’acollida i de respecte –que no d'indiferència–, la seua militància a favor de la justícia i per la nostra cultura, han fet de la Comunitat de Turballos una experiència de referència per al nostre país».
En l'acte de lliurament dels premis d'Amics de Joan Valls, convocat sota el lema «En solidaritat amb Catalunya, defensem la democràcia» hi actuarà la cantant Sofia Moltó, acompanyada per Josep Maria Gadea i Juan Mateo, i Ferran Rodes i s'hi realitzaran diversos parlaments en homenatge als guardonats.

Alcoi, 5 de març de 2018





[Jordi Gil en una foto recent.]



[Diverses imatges de Turballos i la seua gent.]






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada