dilluns, 14 de març del 2022

Sol Picó i el Certamen Coral Fira de Tots Sants premis Joan Valls i Jordà 2022


La 28a edició dels Premis Joan Valls i Jordà per l'Ús i Promoció del Català ha recaigut enguany en els àmbits de la música i la dansa amb el reconeixement, respectivament, de la tasca desenvolupada pel Certamen Coral Fira de Tots Sants de Cocentaina i per la ballarina i coreògrafa alcoiana Sol Picó. L'acte públic de lliurament d'aquests premis i del 39è Premi de Poesia Manuel Rodríguez Martínez Ciutat d'Alcoi a Vicent Botella pel seu llibre Girar/Caure, que ha editat Edicions del Buc/Pruna Llibres, tindrà lloc el proper divendres 25 de març, a partir de les 19.30 h., al Casal Ovidi Montllor d'Alcoi, i comptarà també amb l'actuació dels cantants Sofia Moltó i Hugo Mas.

El Certamen Coral Fira de Tots Sants de la capital del Comtat, organitzat per l'associació homònima, que integren membres del Cor de Cambra Discantus, va nàixer en 1981 i ha aconseguit consolidar-se amb els anys com una fita anual de referència del món coral. D'ençà de 1993 presenta la forma actual de concurs, al qual concorren tres grups seleccionats que es reparteixen els guardons que atorga un jurat especialitzat, de 3.000, 1.800 i 1.200 euros, més un premi del públic de 600 euros. Hi ha, a més, un premi quadriennal que es concedeix a l'edició especial Firacor, dotat amb 6.000 euros més el premi del públic i en el qual participen els tres cors guanyadors de les tres últimes edicions. Entre moltes altres formacions corals, hi han participat l'Orfeó Universitari de València, el Coro Aziaga (Iruna/Pamplona), l'Hodeiertz Abesbatz (Tolosa), l'Alaitz Abesbatza (Vitòria/Gasteiz), Camerata Lacunensis (Tenerife) o el Coro Decanter (Roma). Des de 1995 l'organització del certamen encarrega una composició coral sobre un text escrit en valencià, que es converteix en la peça d'execució obligada de tots els grups participants, independentment del seu origen. Així, s'hi han musicat poemes de Joan Jordà, Vicent Valls, Marc Granell o Manel Rodríguez-Castelló. Emmarcat dins els actes cuturals de la Fira de Tots Sants de Cocentaina, el Certamen organitza paral·lelament seminaris, conferències, taules redones i tallers relacionats amb la música coral i polifònica.

Pel que fa a la guardonada aquest 2022 en l'apartat individual, l'alcoiana Sol Picó (1967) és una de les artistes de trajectòria més sòlida del panorama internacional i que ha aconseguit un reconeixement més ampli tant de la crítica, com de les diverses institucions i el públic. Formada en dansa clàssica i espanyola al seu Alcoi nadiu i a Alacant, on es va diplomar en 1985, Sol Picó va completar la seua formació en dansa contemporània a Barcelona (entre d'altres, amb Cesc Gilabert), París i Nova York. Amb 37 espectacles, 38 premis, entre ells 10 del prestigiós Max de les Arts Escèniques, el Premi Nacional de Dansa de la Generalitat de Catalunya, el Premi de les Arts Escèniques de la Generalitat Valenciana, el Premi Ciutat de Barcelona de Dansa, el del Ministeri de Cultura, la Creu de Sant Jordi o el Peladilla d'Or d'Alcoi, 29 anys dirigint la pròpia companyia i gires per 40 països, Sol Picó dedica també temps a la docència amb els cursos que imparteix a la Universidad Carlos III de Madrid, l'Acadèmia Nacional de Dansa de Roma i diversos Conservatoris Superiors de Dansa. Entre 2002 i 2004 la de Sol Picó fou la companyia resident del Teatre Nacional de Catalunya. Entre els seus darrers espectacles destaquem Bésame el cactus (2000/2001), Paella mixta (2004), El llac de les mosques (2009), Memòries d'una puça (2012), Perseguint un somni (2015), We women (2015), Dancing with frogs (2017), Animal de séquia (2019) o Malditas plumas (2020). Tot i que el llenguatge verbal, i doncs la llengua, ocupa un lloc secundari en l'art de la dansa, i que Sol Picó ha utilitzat indistintament per als seus espectacles el català, l'anglès o el castellà, la política comunicativa tant de l'artista com de la companyia s'ha establert nítidament a través del propi idioma. Sol Picó ha treballat i treballa, és i s'ha desenvolupat com el que és, una dona alcoiana que viu i treballa des de Barcelona i que no ha renunciat a la seua llengua i els seus orígens. Així la projecció tant nacional com internacional que ha aconseguit amb el rigor i compromís de la seua activitat artística també implica d'una manera essencial la normalitat amb què ha usat i usa el català, cosa que han sabut valorar els organitzadors del Premi Joan Valls i Jordà per l'Ús i Promoció del Català.

Alcoi, 14 de març de 2022

🌿 🌿 🌿

 




🌿 🌿 🌿


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada