diumenge, 8 de gener de 2006

Josep Torró en la memòria

Pep Torró, històric militant comunista alcoià, vicepresident durant una etapa de la nostra Associació i un dels iniciadors del premi de poesia Manuel Rodríguez Martínez, ha mort als 80 anys. Es tracta d'un dels personatges emblemàtics de l'esquerra alcoiana, que havia mantingut la seua militància en el PCE des de la primera joventut.
Qualificat pels seus companys de partit com "un intel·lectual de saber enciclopèdic", va descartar sempre el fet d'ocupar càrrecs orgànics dins el PCE, centrant la seua labor en tasques de formació. Va ocupar la presidència del Club d'Amics de la UNESCO d'Alcoi, ja que va ser un home constantment lligat a la cultura.
Torró era barber de professió i la seua barberia del carrer Sant Joan es va convertir en centre de tertúlies polítiques i de trobades entre la gent d'esquerres en ple franquisme. Durant la postguerra va patir presó i tortura per defensar les seues idees. Pep Fuster, actual president de la UNESCO, va ressaltar els seus valors "culturals i democràtics". Des de la nostra Associació, volem deixar constància de la seua integritat humana i la seua passió pels llibres, la cultura i el coneixement. També volem destacar el fet que va ser lector atent de l'obra del poeta Joan Valls, alcoià amb qui compartia una gran amistat.

1 comentari: