divendres, 21 de febrer del 2020

Andreu Hervàs i L'Escenari premis Joan Valls 2020



Andreu Hervàs (Puente de Génave, Jaén, 1951) i el popular pub alcoià L’Escenari han estat guardonats, en l’apartat individual i en el col·lectiu respectivament, amb els premis Joan Valls i Jordà en la seua vintisisena edició. El premi, que atorga l’Associació Cultural Amigues i Amics de Joan Valls i Jordà, reconeix el treball de persones i entitats de les comarques de l’Alcoià i del Comtat en favor de l’ús i promoció del valencià. Instituït en 1995, es tracta d’un dels més antics en la seua modalitat de tot el domini lingüístic català. La gala de lliurament d’aquests premis, durant la qual també s’atorgarà el XXXVIIè Premi de Poesia Manuel Rodríguez Martínez – Ciutat d’Alcoi, tindrà lloc el dissabte 7 de març a L’Escenari, l’entitat premiada enguany.
Andreu Hervàs emigrà molt menut del seu poble d’Andalusia amb la seua família per instal·lar-se a Alcoi. Va exercir, fins al moment de la seua jubilació, de mestre i dirigí l’escola El Bosco de Cocentaina, una de les pioneres en l’ensenyament en valencià de les nostres comarques. Vinculat des dels seus inicis al Sindicat de Treballadors de l’Ensenyament del País Valencià, Andreu Hervàs va participar al llarg de tota la seua carrera professional en l’estructura interna del sindicat com una peça clau i també en gran nombre d’activitats relacionades amb els moviments de renovació pedagògica i d’impuls al valencià com a llengua vehicular de l’ensenyament. Especialment fecunda fou la seua tasca en l’organització de les Escoles d’Estiu a Dénia i Elx i més tard en les Trobades d’Escoles en Valencià. Andreu Hervàs fou el primer director del Centre de Professors d’Alcoi elegit democràticament pels col·lectius de renovació pedagògica de les nostres comarques. En la seua etapa al front d’aquest CEP, un dels vuit centres del País Valencià, va liderar la implantació de la nova institució amb una llarga sèrie d’iniciatives pedagògiques i edicions de materials didàctics, cursos, seminaris, jornades, i debats que van representar una fita en l’avanç de la normalització de l’idioma propi en l’àmbit de la formació permanent del professorat. En el tram final del seu recorregut professional, Andreu Hervàs recala a Alcoi com a mestre i tutor, i impulsa ací l’ensenyament en valencià des de les aules del col·legi públic Sant Vicent. A partir de 2005 Andreu Hervàs s’incorpora de ple a l’equip directiu del Club d’Amics de la Unesco d’Alcoi, on ha desenvolupat tasques de president i secretari.
L’Escenari va obrir les seues portes el 30 de juliol de 1981 per iniciativa d’Ismael Pérez, membre de La Cassola, Enric Pascual, El Llarg, i els bessons Jordi (Toti) i Miquel Blanes. Es tracta, doncs, del pub més antic d’Alcoi que continua amb els propietaris originals. Al llarg d’aquests anys L’Escenari ha estat un punt de referència per a la ciutat no solament com a infatigable animador de
la vida nocturna alcoiana sinó també desenvolupant tot de propostes lúdiques i culturals que han tingut com a centre la cultura catalana i com a vehicle d’expressió la pròpia llengua sense renunciar per això a una visió nítidament cosmopolita, com ho demostra la tria musical amb què amenitza les seues vetlades. Gran part del seu estil i tarannà té a veure amb l’especial decoració del local, concebut en part com un espai escènic i com un homenatge al teatre, amb el carro que simbolitza la faràndula transhumant d’altres temps, les màscares i fins i tot un petit escenari per on ha passat el bo i millor del teatre i la cançó autòctones: l’Ovidi Montllor (un dijous de febrer o març de 1982, poc abans de protagonitzar la pel·lícula de Carlos Pérez Héctor). L’Escenari ha mantingut amb un zel admirable aquesta escenografia que li dona ànima i cos, obra de l’enyorat escenògraf i artista Alexandre Soler. Després ha travessat èpoques de més o menys activitat però sempre promocionant actuacions de forma periòdica: humor, teatre, música, contacontes, mags, cabaret, etc. Allí han actuat actors alcoians com Juli Cantó, Pau Durà, Gemma Miralles, Pep Cortés, Neus Agulló, Xavi Mira o Xavi Castillo, que va fer de L’Escenari la seua base d’operacions. També hi va ser l’Albert Pla, la primera vegada que va actuar a Alcoi.
L’Escenari fou així mateix bressol del grup musical Arthur Caravan. Durant una època el pub va organitzar concerts i actuacions i va portar a Alcoi grups i músics i actors emblemàtics com Pegasus, Joan Manuel Serrat, Els Joglars (en diverses ocasions), Pepe Rubianes o Lluis Llach, bé a títol particular o en col·laboració amb l’Ajuntament. També va participar en la Mostra de Teatre d’Alcoi i en el seu Off-Mostra. Als anys 90 va publicar el fanzine anomenat El Barco Pirata, que dirigí Pep Jordà i l’últim número del qual es va editar l’’any 2001 aprofitant el començament del mil·lenni i la coincidència amb el títol de la famosa pel·lícula. L’any 2005 el pub va ser el protagonista de la sèrie de Canal 9 L’Escenari, rodada en el mateix local i al llarg de tretze episodis d’una hora de durada s’hi van veure grups de musica, monologuistes i espectacles de petit format valencians, i en valencià.
Els guardonats rebran de mans de socis d’Amigues i Amics de Joan Valls la tradicional escultura, obra d’Antoni Miró, que simbolitza l’impuls al valencià pel qual són homenatjats. 

 [Andreu Hervàs. Foto: Tomàs Tàpia]

 [Alguns dels protagonistes de L'Escenari.]