dissabte, 25 de febrer del 2012

Josep Fàbrega i Selva XXIXè Premi de Poesia Manuel Rodríguez Martínez – Ciutat d'Alcoi

Amb el llibre Les hores vives el poeta del Bages (Súria, 1947) Josep Fàbrega i Selva ha resultat el guanyador de la vintinovena edició del premi que organitza l'Associació Cultural Amics de Joan Valls i Jordà d'Alcoi. Un jurat integrat per Manuel Bellver, Olga Gargallo, Begonya Mezquita, Josep Mir i Manel Rodríguez-Castelló va triar aquest poemari d'entre un total de 29 obres que hi van concursar. El premi, que té una dotació de 1.500 euros, serà publicat per l'editorial valenciana Denes en la seua col·lecció de poesia Edicions de la Guerra.
Les hores vives –curiosament i de manera fortuïta, segon revelacions del mateix autor, aquest títol coincideix amb el que el poeta alcoià Joan Valls i Jordà va editar en 1978– és una profunda reflexió sobre el pas del temps organitzada seguint les hores canòniques (maitines, laudes, prima, tertia, sexta, nona, vespres i completes), en cada una de les quals es despleguen quatre veus: la primera composta per tres tankas, la segona per divuit decasíl·labs amb rimes assonants en els versos parells, la tercera per tres haikús i la quarta per un sonet. Balanç vital i indagació sobre les limitacions de l'expressió poètica, sobre el pas de les hores, l'absència de futur i les circumstàncies que envolten la vocació literària de l'autor, Les hores vives és un llibre magníficament construït sobre un to, sovint amarg, que mai no decau i que demostra el perfecte domini del llenguatge poètic de l'autor des d'unes estructures intrínsecament dificultoses pel seu caràcter tancat. Aquestes són, a parer del jurat, algunes de les qualitats del treball de Josep Fàbrega.
El poeta de Súria i resident a Calders (Moianès) Josep Fàbrega i Selva és autor d'una ja extensa obra poètica que ha merescut, entre d'altres, premis com el Ciutat de Terrassa o el Miquel Martí i Pol. A banda d'uns quants llibres encara inèdits guardonats, l'autor ha publicat Postals de Calders (2004), Camins d'hivern (2008), Sis dies d'agost (2009), D'aquí estant (no) es veu la mar (2010), Bages (2010), Parlo d'Aloma (2010) i L'altra veu (2011).
El llibre serà presentat a finals de març a Alcoi en una cerimònia pública on també es lliuraran els XVIII Premis Joan Valls i Jordà Per l'Ús i Promoció del Català.

 [Josep Fàbrega i Selva, autor de Les hores vives, en una foto recent.]